MINI  NIEUWSBRIEF           N0. 5              

                                Boxtel, juli 2006


 

Temidden van de warmte waarvan we deze dagen kunnen genieten bereikt U deze INFO. Misschien roept het herinneringen op aan Afrika! Heerlijk weer voor vakantiegangers, misschien niet zo prettig voor de thuisblijvers en de ouderen. Maar,


                                                          “Het is gewoon zomer!” zegt Erwin Grol.


Moge het voor ons allen een tijd zijn van ontspanning en wat meer rust, een tijd waarin we tot ons zelf kunnen komen, en weer kracht wordt verkregen voor komende taken en bezigheden.

 


Nieuws uit de Congregatie en de Regio.


 

Wij zijn blij de leden van het nieuwe Provinciale Team van Europa te groeten en te verwelkomen. Zij zullen per 1 januari 2007 de fakkel overnemen van het huidige Provinciale Bestuur.

Zr. Gertrud blijft aan als Provinciaal en voor Nederland is Jeanne Simons dus benoemd als Regionale Overste. Ik ben heel blij en dankbaar dat zij zich bereid heeft verklaard deze missie op zich te nemen. Een hartelijk welkom aan Jeanne en haar teamgenoten.

Zr. Gertrud zal onze regio bezoeken van 15 – 20 november a.s.

 

Intussen hebben wij onze Provinciale vergadering gehouden bij onze zusters in Lublin (Polen). Zij hadden ons een warm welkom bereid en het was fijn om te zien hoe, na intensieve verbouwing en aanpassingen, zij nu genoeg ruimte hebben om de kandidaten die zich aanmelden te ontvangen. Het huis is gerieflijk en smaakvol ingericht en overal zijn voorwerpen uit de verschillende Afrikaanse landen te bezichtigen. Het mooie kruis uit de eetzaal van Esch heeft een ereplaats gekregen in de zitkamer van deze communiteit !!

 

      De ‘lettre circulaire’ van de Generale Raad over Interculturaliteit, die wij nog maar pas hebben ontvangen,  heeft ons zeker niet onberoerd gelaten. Het vormt een uitdaging voor ieder van ons en ”een kans die  de Heer ons geeft om te groeien in verbondenheid met elkaar”. Wij bidden dat de sessie die in Augustus plaats vindt rijke vruchten mag afwerpen voor de Congregatie en voor ieder van ons.

 


Aankomst en Vertrek


 

Binnenkort, op 29 juli om precies te zijn, vertrekt Anne Katrien weer naar haar geliefde  Rwanda. Wij wensen haar weer een vruchtbare missie toe in Kigali en bidden dat er een oplossing mag komen voor de duizenden gevangenen, met wie zij zich nauw verbonden weet en die nog steeds op hun berechting wachten.

 

Enkele dagen ervoor, op 23 juli komt Thérèse Brattinga terug uit Kadutu, (Congo)  waar zij zich jarenlang op velerlei manieren heeft ingezet voor catechisten, vrouwen en meisjes, en niet te vergeten voor haar medezusters. Wij heten haar van harte welkom in Nederland. Zij zal eerst echt vakantie houden en hiervoor haar intrek nemen in de communiteit van Den Bosch.

 


Overleden familieleden


 

Op 6 juni een broer van Maria Schoorlemmer ( dhr. W. Schoorlemmer )

Op 18 juni een broer van Cecile Cras ( dhr. H.Cras )

Op 20 juni een zus van Annie Nijhuis ( mw. M. Duivelshof-Nijhuis)

Op 19 juli de oudste zus van Angela Brekelmans (mw. G.Beerthuizen-Brekelmans)

 

Adressen  Blien Veldman is verhuisd naar een andere kamer in KloosterTerhaghe. Ze woont nu in: Kamer 034 . Tel. 040 – 214 01 31. Graag op jullie adressenlijsten veranderen.



Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven


 

Af en toe kregen we via ons nieuws bulletin te lezen over de archieven van ordes en congregaties en over de vraag wat er gedaan kon worden om ze te bewaren voor het nageslacht. Zo werd de stichting KAN (Klooster Archieven Nederland) opgericht en werd gezocht naar een plaats om deze archieven te bewaren. Uiteindelijk werd een locatie in St.Agatha gevonden.

 

De archivarissen van deelnemende congregaties hebben hard gewerkt aan het sorteren, opschonen en klasseren van de archieven, die gezamenlijk opgeslagen zouden worden. Na jaren van voorberei­ding, die eind jaren 80 al begonnen was, kon het “Erfgoedcentrum Klooster Sint Aegten voor Nederlands kloosterleven” gevestigd in het klooster van de Kruisheren in de locatie St. Agatha, land van Cuyk, geopend worden. 

 


 Archivarissendag

 

Op 27 April 2006 vond in St Agatha de archivarissendag plaats, bestemd voor de archivarissen van de religieuze instituten die deel nemen aan de Stichting Dienstencentrum  KAN. Wilma Hoitink en Antoinette Winkelman waren hiervoor uitgenodigd

 

Er waren + 80 deelnemers: zusters, broeders, paters maar ook leken die de religieuzen assisteren. De eerste archivarissendag ooit gehouden was 15 jaar geleden. Deze op 27 april 2006 was de eerste in St. Agatha waar de archieven nu opgeslagen zijn.

 

Het thema van de dag was een presentatie van de 4 archivarissen van de Stichting over “de zorg voor beeld en geluidsdragers” o.a.het bewaren van films, video’s, prenten, foto’s, etc. 1/


Er waren 4 werksessie met een middagpauze voor lunch en gelegenheid tot het bekijken van het gebouw, de tentoonstellingen en de tuin. Onze congregatie was al goed in beeld gebracht.

 

  Feestelijke opening

 

Op 2 juni 2006 werd het totaal vernieuwde Klooster Sint Aegten officieel geopend in aanwezigheid van de besturen van de 95 participerende Orden en Congregaties, ruim 180 genodigden. Tiny Hölscher en Maria Peters waren hierbij aanwezig.

De openingsplechtigheid werd in de kapel gehou­den, de enige plaats waar zoveel mensen tegelijk konden zitten.

Een welkomstwoord, orgel en fluitmuziek brachten een sfeer waarin de daarop volgende lezing uit Prediker 1,4-11 indruk maakte. Een van de Kruisheren gaf een boeiend commentaar, rea­listisch over de toestand van de kloosterlingen nu en vol hoop dat de plek van de archieven toch een goed bezocht oord mag worden waarin toekomstige generaties inspiratie kunnen vinden.

 

Een stukje orgel en fluit muziek gaf tijd tot overdenking, daarop volgde het in beheer geven van verschillende ingrediënten die in dit archiefcentrum zijn/worden opgeslagen:

 

- Twee Kruisheren vertrouwden symbolisch het beheer van hun kloostercomplex en hun  erfgoed aan de stichting Sint Aegten toe.

-   namens de deelnemende Congregaties gaf Zr.L.v. Laarhoven, J.M.J. één archiefstuk, waarmee ze  symbolisch alle kloos­ter archiefstukken in beheer gaf.

-  aan Tiny Hölscher, MZOLA  had de eer om een map met onze Nieuws Bulletins over te dragen, symbool voor alle tijdschriften die in beheer worden gegeven.

-  Frater Kees Perdon overhandigde een schilderij als symbool van alle voorwerpen die in  St.Aegten een plaatsje zullen krijgen.

 

Na deze openingsplechtigheid werd het glas geheven in de lange kloostergang en zagen we veel bekende mensen, oversten van Etten, van Carolus Borromeus, van de Broeders van Maastricht, Zrs van Barmhartigheid, enz. enz. Ook Mgr Hurkmans was onder de genodig­den.

 

 

Er was ruimschoots gelegenheid tot rondgaan in het gebouw. In de gang pronkt vlak bij de ingang het levensgrote portret van een Witte Zuster in het witte habijt. Daarnaast staat een vitrine met Afrikaanse voorwerpen uit ons Esse mu­seum. Ik herinner me het kinderspeel­goed, en de leeuwenstaart... Bij alle tentoongestelde voorwerpen is een beknopte, duidelijke beschrij­ving. Heel boeiend.

 

­In de bibliotheek zagen we de rij ingebonden Blauwe boekjes en daar ontmoette ik een bejaarde dame die zelatrice was geweest. Uit de drukpersen van de Fraters van Tilburg zagen we de leesboekjes, ook in een mooie vitrine.

 

Een ruim stuk muur in een van de zalen hangt vol met grote foto's van de activiteiten van de Zusters en Broeders in Nederland: onderwijs, armenzorg, kraam­hulp, verpleging, huishoudelijke taken, enz.

 

Een grote zolderruimte biedt plaats aan wissel exposities.Nu stond er een mooie expositie van de Karmelietessen, onmiddellijk herkenbaar door Theresia van Avila en Johannes van het Kruis. Daar zie je dan dingen die we in ons eigen kloosterleven niet gekend hebben....verschil was er zeker.

Het is interessant om te weten:

 

.  dat tot nu toe slechts 16 van de 95  Congregaties hun Ar­chie­ven hebben overgebracht.

.  dat voor sommige internationale Con­grega­ties de Archieven naar hun eigen Centrum gaan.

. dat we voor onze Congregatie zijn overeengekomen dat wat belang­rijk is voor de Missiegeschiedenis van Nederland hier wordt bewaard.

 

Bij gelegenheid van dit gebeuren is er een openingsboekje gemaakt met de hele geschiedenis van het ontstaan van de Kruisheren en het tot stand komen van de Stichting Erfgoedcentrum St. Aegten. Een zeer boeiend verhaal dat begint in de 13 de eeuw!

 

Na het lezen van dit boekje is het de moeite waard om op een Open Dag in St.Aegten eens te gaan kijken.Voor ons houdt dat de band levend met een verleden waarin we ook zelf met hart en ziel hebben meegeleefd.

 

Maria Peters 

 

1/ N.B.. van de redactie: Er ligt nog veel materiaal in Boxtel dat gesorteerd en bijgewerkt moet

worden voordat het geschikt is om overgebracht te worden naar St. Agatha o.a. fotoalbums, foto’s, archief van Esch’s laatste fase.



Zuster An Delgaauw op bedevaart

 

De Maria afdeling van Huize Barbara in Schijndel organiseerde op woensdag 31 mei 2006, een Maria middag voor de bewoners. Voorafgegaan door de gilde van Schijndel, Catharina en Barbara, ging een lange rij van rolstoelen tweemaal door de lange gangen van het verpleeghuis.

 

Onder het zingen van bekende Maria liederen zoals het lied van O.L.Vrouw van Den Bosch. Zeer toepasselijk voor deze mensen was: “Lieve Vrouwe hoor gunstig onze smeekbeden aan”, “Wees gegroet o Sterre” en natuurlijk “Te Lourdes op de bergen”.

 

Bij de kapel aangekomen kregen de bewoners een kaarsje, de mantelzorgers een rode roos. Tijdens de viering in de kapel met Maria liedjes en een gebed door de pastorale werkster, werden de bewoners uitgenodigd naar voren te komen om hun kaarsje aan te steken. De mantelzorger zette de rode roos in een vaas en weldra was het een zee van brandende kaarsen en in het midden een grote ruiker van rode rozen. Toen ik voor zuster An een intentie in haar oor fluisterde, gingen haar ogen even open. Zou ze toch iets begrepen hebben van deze geslaagde Maria verering ? Wie zal het zeggen.

Riet Droogh.

 

 

Reis naar Litouwen en Letland

 

Zoals in de laatste INFO was gezegd, was de RSTV door Caritas Litouwen uitgenodigd om getuigenis te geven van hun werk in de strijd tegen Vrouwenhandel. Het doel was om ook voorlichting en versterking te geven, vooral aan Religieuze Congregaties, over preventie en opvang van vrouwen die slachtoffer zijn van deze mensonterende handel.

 

Toos van Kaam ging samen met 7 andere medewerksters van RSTV van 5 tot 13 juni eerst naar Litouwen en vervolgens naar Letland. Toos heeft een uitvoerig verslag hierover geschreven. Hier volgen enkele flitsen van deze interessante en leerzame reis.

 

In Litouwen waren zij de gasten van Caritas Litouwen en logeerden in een klooster van zusters. Zij bezochten verschillende projecten in Kaunas. Hier veel schrijnende verhalen, maar ook veel pogingen door Caritas en andere NGO’s om meisjes en vrouwen te waarschuwen en om degenen die uit de seksslavernij terugkomen in Litouwen op te vangen.

 

In Vilnius zijn ook de vrouwen  van de politie actief en werkt de Nederlandse ambassade mee om inlichtingen over betrouwbaarheid van uitnodigende instanties te verkrijgen.

 

Enkelen van de groep verzorgden een radio uitzending over de strijd tegen vrouwenhandel. Er werd waardevolle informatie uitgewisseld over en weer. Het bezoek aan twee zusterkloosters waar verhandelde vrouwen worden opgevangen om weer op verhaal te komen, stond ook op het programma. Vervolgens was er een ontmoeting met zusters van andere kloosters om hen meer over de Vrouwenhandel te vertellen en vragen hierover te beantwoorden.

 

Daarna vertrok de delegatie naam Riga (Letland) waar de directeur van Caritas Letland hen ontving en hun verblijf had geregeld. Zij ontmoetten medewerksters van een gouvernementele organisatie “Marta” dat heel professioneel is opgezet met hoog opgeleide medewerkers  op medisch, sociaal, psychologisch en financieel vlak, die slachtoffers helpen weer te integreren in de samenleving.

 

Religieuzen in Riga zijn arm, hebben een gewone baan en hebben daarnaast al veel taken op zich genomen. Toch zijn zij bereid om via waarschuwingsfolders meisjes en vrouwen preventief te helpen.

 

Met een bezoek aan een Russisch Orthodoxe Kerk werd het bezoek afgerond en konden de deelneemsters tevreden terugzien op een geslaagde en soms ook wel vermoeiende reis.

 

                                                                   Toos van Kaam.

 

Gouden Jubileum in Erie ( U.S.A.)

 

Een van de Gouden jubilaressen dit jaar is Bertie Lintsen. Zij stuurde ons een verslagje van een jubileum viering voor alle zusters jubilaressen in het Bisdom Erie. Ook Bertie werd als enige MZOLA in het bisdom uitgenodigd voor deze gelegenheid samen met Vivette haar vriendin en verzorgster.

 

Het werd een prachtige dag met een mooie liturgie, een feestelijk diner. Een zuster had haar 94 jarige moeder bij zich en toen Vivette werd voorgesteld kreeg zij een geweldig applaus. Veel van de zusters jubilaressen waren n.l. haar leerlingen geweest.

 

De Bisschop die ook op het feest aanwezig was wilde met de jubilaressen op de foto. Ook kreeg zij nog enkele foto’s van haarzelf en Vivette om naar ons en de familie te sturen.

 

Een dag, zo besluit Bertie, om met dankbaarheid aan terug te denken.

Jammer genoeg kreeg ik enkele dagen later een berichtje van Bertie dat haar kanker zich toch weer manifesteert, vol vertrouwen hoopt zij echter ook deze keer er weer bovenop te komen.

 


Webmaster-NL

Vorige pagina